Wat is een codeshare?

Soms kom je de term 'codeshare' tegen als je gaat vliegen. We leggen je uit wat deze term betekent en waarom vliegmaatschappijen dit doen.

Wat betekent codeshare?

Je spreekt over een codeshare wanneer een vliegmaatschappij een vlucht verkoopt onder haar eigen vluchtnummer, maar de vlucht wordt uitgevoerd door een andere vliegmaatschappij.

Een voorbeeld is een vlucht van Amsterdam naar New York. Je koopt een ticket bij KLM en je krijgt een KLM-vluchtnummer. Maar de vlucht wordt uitgevoerd door Delta Airlines. Je vliegt dus met Delta Airlines, maar je hebt een KLM-vluchtnummer.

Waarom je moet weten of je een codeshare hebt

Het is belangrijk dat je weet dat je een codeshare hebt en dat je weet welke vliegmaatschappij de vlucht daadwerkelijk uitvoert. Dit is belangrijk voor het inchecken: dit moet je doen bij de vliegmaatschappij die de vlucht uitvoert. Als je een KLM-vluchtnummer hebt, maar je vliegt met Delta Airlines, dan moet je dus inchecken bij Delta Airlines. Ook gelden vrijwel altijd de bagageregels van de vliegmaatschappij die de vlucht uitvoert.

Bij de vertrektijden op deze website zie je ook de andere vluchtnummers van een codeshare. Zo kun je altijd de juiste vlucht vinden.

Waarom vliegmaatschappijen codeshares gebruiken

Vliegmaatschappijen gebruiken codeshares om hun netwerk uit te breiden. Zo kunnen ze vluchten aanbieden naar bestemmingen waar ze zelf niet op vliegen. Ook kunnen ze zo hun eigen vluchten beter vullen. Als een vlucht van KLM naar New York niet vol zit, dan kan KLM de vlucht aanbieden als codeshare van Delta Airlines. Zo kan KLM toch nog tickets verkopen voor deze vlucht.

Codeshare of interline?

Een interline is een samenwerking tussen twee vliegmaatschappijen. Bij een interline verkopen de vliegmaatschappijen tickets voor elkaars vluchten, maar de vluchten worden niet uitgevoerd onder het vluchtnummer van de andere vliegmaatschappij. Een interline is dus geen codeshare.

Codeshare of een chartervlucht?

Een chartervlucht is een vlucht die wordt uitgevoerd door een vliegmaatschappij, maar die niet wordt verkocht door de vliegmaatschappij zelf. Een chartervlucht wordt verkocht door een reisorganisatie of touroperator. Een chartervlucht is dus geen codeshare.

Vertraging of annulering bij een codeshare

Als je vlucht vertraagd is of geannuleerd wordt, dan heb je recht op vergoeding. Bij een codeshare claim je de vergoeding bij de vliegmaatschappij die de vlucht uitvoert.